Polypropylénové rúry po niekoľkých rokoch prevádzky

Na prvej fotografii česká ekoplastika stála na teplej vode asi 5 rokov pri teplote max. 50 až 55 stupňov a tlaku 6,5 až 7 kg. Spodná časť tejto fotografie je nové potrubie, je zrejmé, že vrstva propylénu je priesvitná, zatiaľ čo v horných častiach propylén zmenil farbu dokonca aj vo vnútri konštrukcie. Navyše, čím je vrstva bližšia k horúcej vode. Nebudem posudzovať, ako sa jeho vlastnosti zhoršili, ale v každom prípade to spája normálne.

Ďalšie dve fotografie sú potrubie neznámeho pôvodu s vytlačeným textom v ruštine. Pracovala približne 4 roky, približne za rovnakých podmienok a doslova sa nalievala pod prsty. Stratifikácia prechádza celou hrúbkou steny, konštrukcia je uvoľnená, s mikrodutinami na rezu.

Djey38 napísal:
potrubie neznámeho pôvodu, vytlačené ruským textom.

A čo je ruský text čítaný?

Djey38 napísal:
Česká ekoplastika,

"Ecoplastics" zrejme čítať.
. Otázkou pre znalcov je ekoplastická nečeská?

AlekSAN_dr napísal:
..Otázkou pre znalcov je, že neexistuje česká ekoplastika?

AlekSAN_dr napísal:
a čo je ruský text čítaný?

Približne: rúrka je určená na horúcu vodu.

AlekSAN_dr napísal:
"ekoplastické" čítané zjavne?

Zaujímavým procesom je starnutie plastov v týchto podmienkach. Nízka kvalita surovín tu nemohla byť zvážená.

Jo.
A máme zámočníka ísť chváli nahradenie starých chernyashki na p / p.
Hlavný argument: "Životnosť najmenej 25 rokov."

Djey38 napísal:
Ďalšie dve fotografie sú potrubie neznámeho pôvodu s vytlačeným textom v ruštine. Pracovala približne 4 roky, približne za rovnakých podmienok a doslova sa nalievala pod prsty. Stratifikácia prechádza celou hrúbkou steny, konštrukcia je uvoľnená, s mikrodutinami na rezu.

Označenie tohto odpadu by bolo veľmi zaujímavé.

Mutru4 napísal:
Máme zámočníka ísť pochválenie nahradí staré chernyashki na p / p

Normálna prestávka to urobí tak ľahko.

Mutru4 napísal:
Jo.
a máme zámočníka ísť chváliť nahradenie starých chernyashki na p / p.
hlavný argument: "životnosť najmenej 25 rokov"

Áno, je to. Jeden so mnou taktiež trápi zákazníka: ako 50 rokov, overené. Pýtam sa ho: kedy ste mali čas na to skontrolovať? Nezáleží na tom, hovorí, kedy sa kontroluje to, čo je dôležité. Presvedčil som všetkých rovnakých zákazníkov.

Mazayac napísal:
Označenie tohto odpadu by bolo veľmi zaujímavé.
Normálna prestávka to urobí tak ľahko.

S najväčšou pravdepodobnosťou, pretože odpadky, - značky a nie. Pravdepodobne kvalita - samozrejme, za istých podmienok. Mala som záujem o nemčinu, ale zistenie, že to nie je tak jednoduché.

AndyMirror napísal:
Áno, je to. Jeden so mnou taktiež trápi zákazníka: ako 50 rokov, overené. Pýtam sa ho: kedy ste mali čas na to skontrolovať? Nezáleží na tom, hovorí, kedy sa kontroluje to, čo je dôležité. Presvedčil som všetkých rovnakých zákazníkov.

V našom dome boli jednotlivé stúpačky Centrálneho orgánu nahradené PPR-tureckým so zúžením priemeru - "všetko je tak, ako by malo". Aj v konverzáciách asi 50 rokov, inštalatéri, zjavne milujú spomenúť túto postavu.

Djey38 napísal:
Aj v konverzáciách asi 50 rokov, inštalatéri, zjavne milujú spomenúť túto postavu.

50 rokov je ideálnym predpokladom pre studenú vodu, ktorej ústredný orgán nepatrí.

Djey38 napísal:
jednotlivé stúpače ústredného vykurovania už boli nahradené PPR-tureckým so zúžením priemeru

No, v Stavropoli, to stále nemôže bútať, ale aj tu móda má, a v skutočnosti dávajú záchvaty na ústrednom orgáne. Podľa teplotných harmonogramov sa bod ústredného kúrenia pohyboval na mínus 42, prietok 95 okresov na tento okres skončí - pod 42, pravdepodobne viac ako 95 - ako kotolňa vydá

Právo kdekoľvek. Počas 4 rokov sa teplá voda zmení na taký prach - som v šoku.

alexutel napísal:
Nuž, v Stavropolu to stále nemôže bútať, ale aj tu sa móda dostala a po tom všetkom dávajú kokpitári do CO. Podľa teplotných rozpisov sa TSC pozrel na miniskrikt minus 42 krmív 95, na tom skončí graf - pravdepodobne pod 42 viac ako bude vykurovací priestor vydávať

Pri dlhodobých teplotách je to niečo..

Komfortný šaman - maniak na ohýbač rúr.

Komfortný šaman - maniak na ohýbač rúr.

Mazayac napísal:
Právo kdekoľvek.

Vyzerá to ako starodávna rúrka. strom.

Na prvej fotografii Český ekoplastický

Stretol som sa 8-9 ročného Pilsu, ktorý sa tiež stal žltom. Na dvoch až troch rokoch Fira v horúcej vode sa štruktúra mení na poréznu. Póry sú naplnené tým, čo sa vyskytujú pri spájkovaní. Ale to všetko stojí, nespadá, dokonca ani tie s bublinami na koži.

Nanešťastie si nemôžem predstaviť platik z nášho severu, kde -50 je práve teraz mimo okná a teplota je nad 100 stupňov v nosičoch tepla pri 5-6 atmosfér.

A pozrite sa, koľko plakiet a to nie je obvyklá hrdza - je to kolónia baktérií, možno aj falošná.

V Moskve sú celé mikroraen sediace na tomto plastu nevedia ako rakovinu, ale počet zubov a zubných kliniky sú ruskými vodcami.

Teraz existuje silná loby pre tieto plasty, firmy doslova zarábajú peniaze z drahého vzduchu, nákladová cena takýchto potrubí je penny a mnohí ľudia sa stali obeťami týchto rýchlych, ktorí sa pri hľadaní zisku dostanú k akýmkoľvek zločinom.

Good Win napísal:
Na dvoch až troch rokoch Fira v horúcej vode sa štruktúra mení na poréznu. Póry sú naplnené tým, čo sa vyskytujú pri spájkovaní. Ale to všetko stojí, nespadá, dokonca ani tie s bublinami na koži.

No, iste - vo vysokej peci tohle.
Póry sú naplnené vodou, čo ešte.
Dva roky budú stáť, a to už zhnité a dvadsať?

V tejto téme je príklad použitia PP na ústredné vykurovanie obytnej budovy.
Dajte si pozor, pánom na vlastnú päsť!

Počas práce v núdzovej službe sme unavení z jazdy na PP, trvalých prestávok (Fv plast, FD plast, RVK atď.), Tu je jedna z 3-ročných fotografických trubiek FD plast.

Žiadna horúca voda.

Žiadna horúca voda.

Pri otvorených systémoch prívodu teplej vody je rovnaké vykurovanie na spätnom vedení po ochladení v systéme DH a v prípade nedostatočného chladenia na DH môže byť teplota TÚV vysoká v rozpore s normami. Jednou sa merala teplota horúcej vody pomocou špeciálneho teplomeru (potom pravdepodobne otvoreného typu), tento údaj bol 97 stupňov dlhý čas. V súčasnosti sa všetky druhy výmenníkov tepla čoraz viac zaujímajú o ochranu obyvateľov pred popáleninami a zvýšením množstva teplej vody spotrebovanej meracími prístrojmi a časté získavanie týchto čísel je problematické pri vykurovaní studenej vody do teplej vody (zvyčajne 50-60 stupňov, viac Pre dodávateľa nie je výhodné, pretože platí rovnaké množstvo, ale konzumuje menej zrieďujúcej chladu).

Anton1986 napísal:
bez teplej vody

Hmm. Zdá sa, že všetko je vážne (">) a výsledok je jeden - do pece.
FV-Plast - Česká republika, a čo, tiež odpad?

Rúry pre vykurovanie

O tom, ako si vybrať radiátor, povedal som naposledy. Teraz vo fronte - potrubia pre vykurovanie recenzie. A začnem so skutočnými typmi rúrok.

Prvým a najčastejším typom v našich apartmánoch sú plastové rúry. V zásade nie sú zlé. Ale pre vykurovacie systémy by som ich nepoužíval. Pretože plastové rúrky sú známe tým, že nie sú schopné odolávať vysokým teplotám. A skutočnosť, že sú odolné voči nízkym teplotám - až -20 stupňov. Ale vysoké teploty ich môžu roztaviť. Samozrejme, existuje dosť materiálov pre plastové rúrky. A každý z nich má iné vlastnosti, vrátane, som si istý, že existujú materiály, ktoré sú odolnejšie voči horúcim teplotám. Plastové rúrky na vyhrievanie recenzií o nich, zistil som úplne normálne. Takéto potrubia sú dobré, pretože sú ľahké a ľahko sa inštalujú. Myslím si však, že plastové rúry by sa mali používať iba na zásobovanie studenou vodou.

Druhým typom sú polypropylénové rúry. Ide o pokročilé plastové rúrky. Majú pevnú štruktúru, ktorá dokáže odolávať vysokému tlaku a rôznym teplotným podmienkam. Nie je také ľahké ovplyvňovať všetky druhy kyselín, zásad a iných špín. Teploty, ktoré odolávajú nízkym aj vysokým hodnotám (až do 95 stupňov). Vo všeobecnosti sú všetci dobrí. Tu je potvrdenie: zadávam recenzie vo vyhľadávacej sieti Yandex - polypropylénové potrubia na ohrievanie recenzií a v nich nenájdem takmer žiadne chyby. Navyše snáď tuhé konštrukcie, preto, aby sa pripojiť k ohybom a ohybom je potrebné pomocou špeciálnych uhlov a odpalísk.

A tretí typ: plastové rúry na vykurovanie - zistil som, že recenzie o nich sú úplne rozporuplné. Niektorí hovoria, že takéto rúry sú veľmi odolné a odolné voči teplotám, a je tiež dobré sa ohnúť. Preto je najvhodnejší pre vykurovacie systémy. Iní tvrdia, že dostať sa do kvalitných rúr je dosť ťažké. A z nekvalitných materiálov sa veľmi rýchlo stávajú nepoužiteľnými.

  • 25 odpovedí
  • 10 Súvisiace otázky

Dobrý deň! Povedali mi, že na polyetylénových rúrach nebudú mať žeriavy, ktoré potrebujú na pitie každých päť rokov! čo robiť, prosím, povedzte mi, aby som predával alebo dal na zásobovanie vodou.

Ospravedlňujeme sa, potom úplne nerozumiem, plastové rúrky sú všetky polymérové ​​rúry: polyetylén, PVC, polypropylén, zosieťovaný polyetylén.

V auguste 2013 bol nainštalovaný Gold v bytových rúrach z polypropylénu pre zásobovanie studenou vodou a teplou vodou (Roosterm). Niekedy sa rôzne spojenia vedú pozdĺž kozlach'i nie skôr ako 5-7 dní po spájkovaní.

ČO PRE FIRMU

PILSA, KTORÁ VÝROBA

stúpanie polypropylénu šiel hovoria o zlej kvalite narazil podobný. vďaka vopred

Úplne súhlasím s tým, že polypropylénové rúrky majú nevýhody, hlavným faktorom je výrazný koeficient tepelnej rozťažnosti, pretože vďaka tomuto koeficientu sa potrubia môžu prehýbať a to by malo byť viditeľné, aby sa potrubia nehýbalo, vo väčšine prípadov stačí použiť vystužené rúrky a fixovať ich na menšiu vzdialenosť. Okrem toho je veľmi dôležité, aby teplota tekutiny v ohrievacom systéme neprekročila 60 stupňov! "
PVC rúrky majú viac (niekoľkokrát!) Nízky lineárny koeficient rozťažnosti medzi plastmi.

Polypropylénové rúry majú nevýhody. Hlavným faktorom je významný koeficient tepelnej rozťažnosti. Kvôli tomuto koeficientu môžu byť potrubia prepadnuté a táto okolnosť musí byť zohľadnená. Aby sa zabránilo prehĺbeniu potrubí, vo väčšine prípadov stačí použiť vystužené rúry a upevniť ich na menšiu vzdialenosť. Navyše, a to je veľmi dôležité, teplota tekutiny vo vykurovacom systéme by nemala presiahnuť 60 stupňov a pri tejto teplote je rozťažnosť polypropylénových rúrok celkom prípustná. PVC má medzi plastmi oveľa nižší koeficient lineárnej rozťažnosti.

Čo si myslíš ?! "Ak robíte olejové kúrenie, s kovovými plastovými rúrkami, nebudú časom rozlíšené a tak im boli dané.

A ktoré z nich sú lepšie? Aké sú najviac problémy?

Tiež si myslím, že je nepravdepodobné, že prežijú. Aspoň v tom, že budú presne tie problémy, som si celkom istý.

Mám kovové rúry doma a neviem s nimi žiadne problémy. Zdá sa mi, že sú jedným z najspoľahlivejších na vykurovanie.

Preboha, nekupujte. Nemajú ani 60 stupňov, podvody vás oklamajú!

Ahoj všetci! Tepelná odolnosť plastových rúrok závisí od vnútornej vrstvy. A len od neho. Pracovná teplota SPR je 60 stupňov Celzia. Pri tejto teplote bude pracovať neurčito (asi 50 rokov). Ak sa zvýši prevádzková teplota, životnosť ostane prudko klesá. Pri 80 stupňoch je životnosť roka a pol. tj 3 ročné obdobia vykurovania. Môžete si skontrolovať technické katalógy výrobcov, ako napríklad Wavin Ekoplastik. Ostatní výrobcovia ukazujú od 2 do 5 rokov, ale mám skôr dôveru v túto problematiku Ecoplastic. To je pravdepodobne to najlepšie z PPR, ktorý je na trhu. Poznámka - nezáleží na tom, či je potrubie vystužené alebo nie. Výztuž znižuje lineárnu expanziu, neovplyvňuje tepelnú odolnosť. Presne povedané, podľa GOST nemožno odstrániť výpadok vykurovania. Maximálna pracovná teplota kovových plastových rúrok s vnútornou vrstvou PEX-a / b / c je 95 stupňov Celzia, núdzový režim až do 110 stupňov. Prevádzková teplota kovových plastových rúrok s vnútornou vrstvou PE-RT je 70 stupňov Celzia, núdzový režim až 90 teplých podláh používajú mono potrubia (bez vrstvy Al), takzvaný PEX. Majú pracovnú teplotu 95 stupňov, v teplom poli chladiaca kvapalina nad 40 stupňov jednoducho nezvýši, udržiava tlak 6 barov. Takéto potrubia sú lacnejšie ako MPT. Keďže rohože by sa mali používať pri podlahovom vykurovaní, nie je problém položiť tieto rúry.
Pokiaľ ide o možnosť monolitu - MTT na kliešte nemôže byť monolit. Toto je servisné pripojenie. Na konci každej vykurovacej sezóny maticu utiahnite.
MPT je možné izolovať v lisovacích kĺboch, ale ak je potrebné izolovať kovania z mosadze alebo iného kovu (páska). Ak sú kovanie plastové, napríklad PPSU, potom nie je možné izolovať.
Pokiaľ ide o sťažnosti, že potrubie po krátkej dobe prevádzky prasklo a začalo sa rozpadať - s najväčšou pravdepodobnosťou je to lacný falshak. Pri výrobe vnútornej vrstvy potrubia nie je spracované, nebolo "šité". Iný tip - neukladajte plastové rúrky na slnku. Ultrafialové zariadenie zmení hornú vrstvu potrubia pol roka na prach.

Nepoužívajte kovový plast KLABB. Áno, včera som zlomil včera úplne rovno! Teraz musím vymeniť laminát! Spálil som kúsok rúrky v rúre, až zostala hrúbka kovovej steny 0,22 mm! Gov.o.

Možno uverejníte viac informácií? Veľmi sa zaujíma, čo robiť kúrenie v Rusku.

Rúry COPPER sú najlepšie pre kúrenie a zásobovanie vodou.
Na západe nikto nevyháňa z propylénu a v mnohých krajinách je úplne zakázaný na zásobovanie vodou v dôsledku tvorby biofilmov vo vnútri.

BarmaGlot, plastové (sú plastové) potrubia majú maximálne prípustné teploty. Materiály sa samozrejme môžu líšiť. Limit potrubí určených na vykurovanie sa spravidla pohybuje od 75 do 95 stupňov. Ale tu teploty niekedy môžu skákať vyššie. Také plastové rúry môžu vydržať takéto skoky. Napísali ich výrobcovia. Ale len krátkodobé skoky. Napríklad pri 20 rokoch prevádzky môže byť teplota nad normou iba 50 hodín (to je celková hodnota)...

Plastové potrubia môžu byť naozaj iné. Presnejšie vyrobené z rôznych materiálov. Pravdepodobne Andy prečítal jeden z týchto typov potrubí.

Ospravedlňujeme sa, potom úplne nerozumiem, plastové rúrky sú všetky polymérové ​​rúry: polyetylén, PVC, polypropylén, zosieťovaný polyetylén. O čom píšete?

BarmaGlot, myslela som obyčajné plastové rúrky. Len im neverím. Čítal som niekde, že majú najnižšie ukazovatele teploty.

Andy očividne má na mysli polyetylénové rúry, ktoré sú určené na zásobovanie studenou vodou (aj keď v našich apartmánoch nikto inštaluje vodovodné potrubia z polyetylénu, takže jeho poznámka o tom nejako vyzerá zvláštne)

Môže, môže. Rozdiel medzi vystuženými a obyčajnými polypropylénovými rúrami v zosilnenom stupni ich dilatácie alebo predĺženia má koeficient rozťažnosti najbližšie k oceli. A majú rovnakú silu, je pochybné, že hliníková vrstva niekoľkých milimetrov dáva určitú zvláštnu silu.

Počúvajte, Andy, neviem, kto vám povedal tieto nezmysly o potrubiach svojho plastu? Máme rúry z plastu pre horúce aj studené vodné potrubia, nevšimli sme si, že sa jeden z nich roztopil. Okrem ľahkých plastových rúrok nehrdzavejte a nehlujte. Tento autor, zdá sa, zabudol povedať.

Myslím, že keď hovoríte o tepelnej odolnosti + 95 stupňov, myslel si špeciálny druh polypropylénových rúrok na vykurovanie - vystužený. Sú dokonca odolnejšie a nepodliehajú takým deformáciám ako bežný polypropylén. Ale obyčajné polypropylénové rúry ťažko odolávajú týmto teplotným režimom.

Vyberte vhodný typ radiátorov.

ahoj Vykurovacia sezóna začne znova čoskoro a zbytočne ťaží peniaze

Plánujem kúpiť pec tohto typu - konvekciu. Chcela by som poznať jej pozitívne a

Povedzte, možno, kto používa filmovú podlahu caleo. V reklame vidím infračervené žiarenie nie

Výrobca polypropylénových zariadení poslal našu spoločnosť oznámenie o nových výrobkoch.

Kto vie o rozpočte a možnostiach kvality moderného vykurovacieho systému?

To je znova)
Vágne pochybnosti ma trápia - najprv som chcel vytvoriť teplú podlahu výlučne z

Žiadne šťastie, tak smola! Prišiel zámočník a povedal, že vykurovacia batéria v byte tiež potrebovala

Moderný systém vykurovania v priebehu posledných 20-30 rokov sa vôbec nezmenil. Rovnako ako princíp teplej vody cez potrubia do budovy, tak zostal. Na druhej strane však existovalo množstvo nových materiálov, z ktorých sa dá vytvoriť tento systém. Preto nájdenie odpovede na otázku, ktorá potrubia na vykurovanie je lepšia, je ďaleko od najjednoduchšej úlohy. A to je to, čo o tom myslím.

Chlapci, máme divnú vec s vykurovacími potrubiami. V lete bola kovová stúpačka nahradená

Diskusie a recenzie na fóre v Novosibirsku - NGS.DOM

Dom, budova, opravy

vykurovací polypropylén alebo kovové potrubie?

Všetko, čo sa stane v živote, nie je náhodné.

09/13/10 10:16 Odpovedať na správu vykurovacie polypropylénové alebo kovové potrubie? používateľ Deodat

09/13/10 10:36 Odpovedať na správu vykurovacie polypropylénové alebo kovové potrubie? používateľ Deodat

Kráľ nařídí, budú blázni.

09/13/10 10:20 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ masterlook

Ak ruky vyrastú z w @ # s, znamená to, že nohy

09/13/10 10:38 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ bd

09/13/10 10:53 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? používateľ bd

Som silný! Som hrdý! Narodil som sa od prírody! Som lesná bestie...
Zaneprázdnený (c)

09/13/10 10:31 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? používateľ bd

Kráľ nařídí, budú blázni.

03/21/12 11:55 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ masterlook

03/21/12 2:00 PM Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ Sceneo

03/21/12 2:29 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ 888g

03/21/12 2:56 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ predkov

03/22/12 19:11 Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? používateľ 888g

03.22.12 19:54 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ Sceneo

03/23/12 08:24 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ Sceneo

03/23/12 10:02 AM Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

Nemá zmysel prijímať inteligentných ľudí a potom im povedať, čo robiť. Prenajímame inteligentných ľudí, aby nám povedali, čo máme robiť. Steve Jobs

03/23/12 10:08 AM Odpovedať na správu Re: heating polypropylene or metal pipe? užívateľ Sceneo

Nemá zmysel prijímať inteligentných ľudí a potom im povedať, čo robiť. Prenajímame inteligentných ľudí, aby nám povedali, čo máme robiť. Steve Jobs

03/23/12 11:09 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ Tolmach

03/23/12 11:16 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

Nemá zmysel prijímať inteligentných ľudí a potom im povedať, čo robiť. Prenajímame inteligentných ľudí, aby nám povedali, čo máme robiť. Steve Jobs

03/23/12 11:29 AM Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ predkov

03/23/12 11:30 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ Tolmach

03/23/12 2:24 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ Sceneo

03/23/12 17:42 Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ Sceneo

03/23/12 9:50 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ predkov

03/24/12 13:39 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ serg613

03/24/12 2:20 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ serg613

Nemá zmysel prijímať inteligentných ľudí a potom im povedať, čo robiť. Prenajímame inteligentných ľudí, aby nám povedali, čo máme robiť. Steve Jobs

03/24/12 2:30 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? užívateľ Tolmach

03/24/12 2:36 PM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ Denznak

Nemá zmysel prijímať inteligentných ľudí a potom im povedať, čo robiť. Prenajímame inteligentných ľudí, aby nám povedali, čo máme robiť. Steve Jobs

03/24/12 11:13 Odpovedať na správu vykurovacie polypropylénové alebo kovové potrubie? používateľ Deodat

03/25/12 11:38 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? používateľ Victor7200

03/25/12 19:48 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ KOLO

03/25/12 21:42 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? používateľ Denznak

03/25/12 21:52 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové rúrky? používateľ Denznak

03/25/12 22:05 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ predkov

03/25/12 10:12 Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ KOLO

03/25/12 10:41 Odpovedať na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ Sceneo

Rozhodovanie často naznačuje, že človek je unavený myslením.

03/26/12 01:27 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ Sceneo

03/26/12 08:36 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ KOLO

GOST R 52134-2003 TLAKOVÉ POTRUBIA OD

03/26/12 09:27 AM Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

03/26/12 12:05 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

03/26/12 12:07 Odpoveď na správu Re: vyhrievanie polypropylénu alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

03/26/12 12:39 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové rúrky? užívateľ predkov

03/26/12 12:55 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové potrubie? dobrovoľníka

03/26/12 12:56 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové potrubie? užívateľ KOLO

03/26/12 1:07 Odpovedať na správu vykurovacie polypropylénové alebo kovové potrubie? užívateľ predkov

03/26/12 1:12 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? dobrovoľníka

03/26/12 1:33 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylén alebo kovové rúrky? užívateľ predkov

03/26/12 2:18 Odpovedať na správu Re: vykurovanie polypropylénu alebo kovové rúrky? používateľ sirota

Ktorá polypropylénová rúra je vhodnejšia na vykurovanie

Ako si vybrať polypropylénové rúry na vykurovanie a ako ich nainštalovať

Stále populárnejšie pre vykurovacie systémy na stavebnom trhu získavajú moderné polymérové ​​náprotivky kovových rúr. Ako si vybrať polypropylénové potrubia na vykurovanie a čo by ste mali vedieť o ich vlastnostiach a vlastnostiach, podrobne popíšeme nižšie.

Inštalácia vykurovacích systémov zahŕňa použitie vysoko kvalitných a osvedčených postupov pri prevádzke materiálov. Napriek dlhým skúsenostiam s používaním oceľových rúrok sa dnes čoraz častejšie rozhodujú pre vykurovanie z polypropylénu.

Zostavenie cennej súťaže predchodcom kombinuje prijateľnú cenu a plne spĺňa všetky potrebné požiadavky. Ďalej budeme hovoriť o tom, ako sú potrubia vyrobené z polypropylénu, a hovoriť podrobne o ich charakteristické vlastnosti.

Polypropylénové potrubia pre vykurovanie: typy, vlastnosti, vlastnosti

Nedávno sa pri inštalácii vykurovacích systémov používali potrubia vyrobené z obyčajného polypropylénu, alebo ako sa tiež nazývajú potrubia ppr. Avšak v priebehu času sa ukázalo, že tento materiál nie je pre tieto účely celkom vhodný. Pod vplyvom tlaku a vysokých teplôt sa ppr rúry na vykurovanie stali veľmi náchylnými na deformáciu.

A ich životnosť na konci sa ukázala byť oveľa nižšia v porovnaní s tým, čo uviedli výrobcovia. Skvelým riešením bola zvláštna modernizácia týchto potrubí - použitie vystužovacích technológií pri ich výrobe. To umožnilo napraviť existujúce nedostatky a ponechalo si všetky výhody výrobkov vyrobených z polypropylénu.

K dnešnému dňu existujú tieto typy vystužených polypropylénových rúrok:

  • s hliníkom - sú vyrobené z hliníkovej fólie, ktorá môže byť v závislosti od výrobnej technológie na povrchu potrubia alebo medzi vrstvami propylénu (takzvaná sendvičová technológia) a zabraňuje potrubím pred negatívnymi účinkami nadmernej tepelnej rozťažnosti;
  • so sklenenými vláknami - pri výrobe ktorých sa dosiahne monolitická štruktúra vďaka silnej, tvarovanej zmesi polypropylénu a sklenených vlákien. To zase dáva rúru zvláštnu pevnosť a nevedie k delaminácii ani počas inštalácie, ani počas ďalšej prevádzky.

Je dôležité mať na pamäti, že polypropylénové rúry na ohrev s hliníkovou výstužou musia byť dôkladne očistené vopred, aby sa zabránilo delaminácii na miestach zvárania a následnému použitiu.

Rúry s výstužou zo sklenených vlákien nemajú takú nevýhodu, takže nemusia byť pred zváraním vyčistené.

S cieľom minimalizovať nákup falzifikátov a vyhnúť sa okamihom spojeným s nízkou kvalitou potrubí (napríklad ich silné oddelenie) by výrobky mali byť vybrané len od spoľahlivých výrobcov a spoľahlivých dodávateľov.

Bohužiaľ technológia vystuženia polypropylénových rúrok nie je schopná úplne zabrániť vplyvu tepelnej rozťažnosti a následnej deformácii, ktorú spôsobuje. Z tohto dôvodu by sa výber v prospech určitého typu výrobku mal zakladať na dostupných materiálnych zdrojoch a individuálnych preferenciách.

Tiež je veľmi dôležité vedieť, že polypropylénové rúry budú najvhodnejšie pre vykurovacie systémy. Faktom je, že potrubia vyrobené z polyvinylchloridu (PVC) alebo nízkotlakového polyetylénu (HDPE) v dôsledku nadmernej mäkkosti sú vhodnejšie na organizovanie dodávky studenej vody alebo v niektorých prípadoch odpadových vôd. V tomto ohľade sú také výhody polypropylénových rúr ako ľahkosť, trvanlivosť a spoľahlivosť zrejmé a slúžia ako ďalšia výhoda v prospech ich získavania.

Hlavné technické charakteristiky polypropylénových potrubí pre vykurovanie zahŕňajú:

  1. Odolnosť voči tlaku. Táto vlastnosť je úplne závislá od teploty chladiacej kvapaliny - čím je vyššia, tým menší je tlak v systéme. Väčšina polypropylénových rúr môže tak odolávať tlakom v rozmedzí 4 až 6 atm pri teplote chladiacej kvapaliny 70 ° C.
  2. Odolnosť voči vysokým teplotám. Spravidla polypropylénové rúrky pomerne ľahko prenášajú krátkodobé výkyvy teploty chladiva na 95 ° C. Je zrejmé, že takéto kvapky v obytných vykurovacích systémoch sú výnimkou. Keďže teplota mäknutia polyméru je 110 až 140 ° C a teplota topenia je 140 až 170 ° C, opäť potvrdzuje potrebu použitia polypropylénových rúr na ohrev.
  3. Odolné voči korózii. Nedostatočná reakcia na stály kontakt s vodou, prítomnosť hladkých povrchov, ktoré bránia akumulácii solí, robia polypropylénové rúry hodnými konkurentmi v porovnaní s inými produktmi.
  4. Nízka tepelná vodivosť. V tejto súvislosti sa kondenzát netvorí na potrubiach a povrchová teplota bude prakticky rovnaká ako teplota nosiča tepla.
  5. Dlhé prevádzkové obdobie. Podľa výrobcov je prijateľná životnosť polypropylénových rúr asi 50 rokov, zatiaľ čo u oceľových rúrok sa táto hodnota pohybuje od 20 do 30 rokov. Samozrejme, že táto vlastnosť bude ovplyvnená rozložením vykurovacieho systému a prevádzkovým tlakom a teplotnými poklesmi chladiacej kvapaliny.

Aj správne a spoľahlivé tvarovky, armatúry a veľkosť potrubia priamo ovplyvňujú efektívnu a spoľahlivú prevádzku vykurovacieho systému. Ďalej uvádzame, ktoré polypropylénové potrubie na vykurovanie si vyberiete na základe jeho základných parametrov.

Výber polypropylénovej rúry: čo hľadať

Primárnym parametrom, ktorému by ste mali venovať pozornosť pri výbere potrubí z polypropylénu, je priemer. Je to preto, že v každom systéme sú indikátory tlaku rôzne a potrubia musia byť vhodné pre každý konkrétny prípad.

Na základe rozmerov vnútorného úseku sú PP potrubia na vykurovanie:

  • do 16 mm - v ich parametroch sú optimálne pre podlahové vykurovanie a adaptéry môžu byť použité na kompenzáciu nedostatočnej flexibility výrobkov;
  • 20-25 mm - vynikajúce pre inštaláciu vykurovacích systémov v súkromných domoch alebo bytoch, pričom treba pamätať na to, že potrubia s prierezom 20 mm sú vhodné pre jednoduchý vykurovací systém, zatiaľ čo rúrky s prierezom 25 mm by mali byť určené pre stúpačky;
  • 25-32 mm - optimálne pre inštaláciu centralizovaných vykurovacích systémov v bytových domoch;
  • od 200 mm - nachádzajú uplatnenie v vykurovacích systémoch veľkých skladov, nemocníc, škôl a ďalších spoločensky významných objektov s dostatočne veľkým počtom návštevníkov.

Okrem priemeru potrubí by sa mala venovať osobitná pozornosť označeniu označenému výrobcom. Zvyčajne to vyzerá, keď po PN symboloch nasleduje číselné označenie prípustného tlaku v systéme.

Takže podľa označenia sú rozlíšené nasledujúce typy polypropylénových rúr na vykurovanie:

  • PN10 - pre nich je maximálny prípustný tlak 1 MPa pri teplote chladiacej kvapaliny 20 ° C pre systémy na zásobovanie teplou vodou a 45 ° C pre vykurovanú podlahu. Vzhľadom na skôr tenké steny (do 10 mm) sa neodporúča používať na vykurovacie systémy obytných priestorov;
  • PN16 - pre túto odrodu je maximálna prípustná hodnota tlaku 1,6 MPa pri teplote chladiva 60 ° C. Hrúbka steny týchto rúrok je spravidla väčšia ako 3,4 mm, avšak prudké zvýšenie teploty chladiacej kvapaliny môže výrazne znížiť ich životnosť. V tejto súvislosti bude oveľa bezpečnejšie inštalovať trvanlivejšie potrubia pre vykurovací systém v dome alebo byte;
  • PN20 - označuje možnosť použitia v systémoch s tlakom 2 MPa pri teplote 80 ° C chladiacej kvapaliny. Ak je hrúbka steny takýchto rúrok v rozmedzí 16-18,5 mm, môžu byť bezpečne zvolené pre organizáciu dodávky teplej vody;
  • PN25 - môžu byť použité v systémoch s maximálnym prípustným tlakom 2,5 MPa, sú k dispozícii len s vystuženou vrstvou a majú vynikajúce vlastnosti. Preto sú optimálne pre inštaláciu rôznych druhov vykurovacích systémov.

Akonáhle sa rozhodnete, ktorá polypropylénová rúra pre vykurovanie je najvhodnejšia, môžete prejsť k priamemu inštalácii a inštalácii systému. Ďalej, zvážte podrobne proces vytvárania vlastných rúk vykurovacie systémy v domácnostiach a bytoch.

Vykurovací systém v byte: pokyny na jeho vytvorenie

Niekedy existujú situácie, kedy môže byť potrebné vymeniť vykurovacie potrubia v byte. Napriek zložitosti takýchto udalostí, v súlade s pravidlami a prísnym inštalačným algoritmom, je celkom možné túto prácu vykonávať nezávisle bez pomoci odborníkov.

Spočiatku musíte premýšľať o type systému, ktorý by sa mal nakoniec nainštalovať. Nielen konečná cena, ktorá je určená počtom radiátorov, potrubí a upevňovacích príslušenstva, ale aj kvality vykurovania, závisí od toho, či ide o jedno potrubie alebo o dvojité potrubie. Takže pri inštalácii dvojkotúčového systému môže byť potrebný veľký počet radiátorov a ak sa plánuje inštalácia na viac ako 8 kusov, v tomto prípade bude optimálny prierez s priemerom 32 mm.

Inštalácia jednokanálového systému bude lacnejšia, avšak pri tejto konfigurácii vedenia je pravdepodobné, že teplota nosiča tepla v každom radiátore bude nižšia ako predchádzajúca. Na minimalizáciu tohto účinku bude potrebné inštalovať termostaty na reguláciu výkonu každého radiátora.

Bez ohľadu na typ zvoleného systému je mimoriadne dôležité zabezpečiť inštaláciu Mayevských žeriavov v hornej časti radiátora na vypúšťanie vzduchu. Spodné otvory by mali byť zasunuté zátkami, ktoré predtým vyčistili vstup možnej kontaminácie, rozliatia farieb. Táto položka platí aj pre nové radiátory.

Výber montážneho materiálu (armatúry, svorky, zástrčky spojky, odpaličky, adaptéry) by mali byť v súlade s vybranou schémou vykurovania.

Predbežným odstránením fólie z polypropylénových rúr vystužených hliníkom môžete pokračovať v ich spojení pomocou špeciálneho zváracieho stroja. Je dôležité dodržiavať potrebný časový interval, spravidla odlišný pre každý typ pp potrubia pre vykurovanie. Takže pri pretláčaní potrubí s prierezom 25-32 mm stačí 7-8 sekúnd.

Na dosiahnutie účinnej a vysokokvalitnej prevádzky systému je potrebné prísne dodržiavať tento akčný plán:

  1. Koordinujte nápravné opatrenia s príslušnými nástrojmi, aby ste mohli vypnúť vodu a vybiť ju.
  2. Ak je to možné, oznámte obyvateľov, ktorých byty boli umiestnené na podlahe nad a pod. Ak však nie je možné úplne vymeniť stúpač z dôvodu okolností, môžete použiť špeciálne adaptéry z liatiny na plastové rúrky.
  3. Demontujte starú komunikáciu vykurovacieho systému, pričom dodržujte maximálnu starostlivosť a presnosť. Odporúčame, aby ste nezabúdali na bezpečnostné opatrenia a používali ochranné okuliare a respirátor. Faktom je, že pri dlhšom používaní sa liatina stáva veľmi krehkým a pri neopatrnom alebo náhom pohybe jeho fragmentov sa môže dostať do potrubia a narušiť pohyb chladiacej kvapaliny.
  4. Pokračujte inštaláciou nového systému inštaláciou nových radiátorov pozdĺž špecifikovaného obvodu.
  5. Zostavte polypropylénové rúry a pripojte k nim radiátory.
  6. Skontrolujte integritu a tesnosť systému. V tomto prípade je potrebné dbať na skutočnosť, že ak je novo inštalovaný systém dvomi potrubím, chladiaca kvapalina by sa mala pri kontrole pohybovať opačným smerom. A tlak v prípade testovania by mal byť približne 1,5-krát vyšší ako bežný zdroj.

Vykurovací systém v súkromnom dome: hrubý plán činnosti

Inštalácia vykurovacieho systému v súkromnom dome, analogicky s predchádzajúcou verziou, si vyžaduje aj dôkladné plánovanie a prípravu. Všimnite si, že v tomto prípade je preferovanou možnosťou dvojrubí kábel. Najskôr by ste sa mali rozhodnúť pre typ vykurovacieho telesa (kotol).

Spravidla ide o:

Kotly na tuhé palivá sú pomerne náročné na údržbu a je lepšie zveriť pripojenie vykurovacieho systému odborníkom. Použitie plynových kotlov je dôležité, ak je k domu pripojený plynovod. V porovnaní s predchádzajúcimi verziami je nainštalovaný elektrický kotol v tomto prípade najbezpečnejší.

Dôležitým faktorom v situácii s inštaláciou vykurovania v súkromnom dome bude typ pohybu chladiaceho média v systéme.

Rozdelenie do obehu je všeobecne akceptované:

  • prírodné (gravitačné);
  • nútené (čerpanie).

V prvom prípade je v schéme vykurovacieho systému potrebné zabezpečiť prítomnosť odvzdušňovacieho ventilu a expanznej nádrže, aby sa zabránilo náhlym poklesom tlaku. Súčasne sa odporúča inštalovať expanznú nádobu do teplej miestnosti, aby sa zabránilo zamrznutiu chladiacej kvapaliny.

Treba tiež pamätať na to, že pri relatívne jednoduchých inštaláciách sú systémy s prirodzenou cirkuláciou chladiaceho média charakterizované niektorými nevýhodami. Takže sú dlho zahrnuté do práce a ich celková dĺžka by nemala presiahnuť 30 metrov.

Dôležitým aspektom pri inštalácii spoľahlivého vykurovacieho systému je správne umiestnenie takzvaného odbočného potrubia - zvislého kusu potrubia, ktorý je pripojený na kotol. Pri výbere vhodnej polypropylénovej rúrky sa môžete zamerať na nasledujúce hodnoty: napríklad ak je priemer prívodného potrubia 32 mm, potom pre rúrku je potrebné vybrať rúru s úsekom minimálne 40 mm.

Potom, čo bolo možné určiť, ktoré potrubia na vykurovanie z polypropylénu sú lepšie, môžete pokračovať v ďalšom kroku: pripojte ich k radiátorom.

Ak to chcete urobiť, vyberte jednu z existujúcich metód:

Variant so spodným pripojením (tento systém je tiež nazývaný "Leningrad") znamená pripojenie prívodného aj výpustného potrubia k spodnej časti radiátora. Pri viacpodlažných budovách sa takýto systém neodporúča. Ale môže to byť efektívne v súkromnom dome, najmä preto, že v prípade potreby môže byť nižšie vedenie ukryté v priestore pod podlahou.

V prípade bočného pripojenia sú napájacie a výtlačné potrubia umiestnené na jednej strane radiátora, jedna na hornej strane, jedna na spodnej strane. Táto schéma sa najčastejšie nachádza v bytových domoch a vyznačuje sa dostatočnou efektívnosťou.

Diagonálny typ pripojenia zahŕňa pripojenie prívodného potrubia s hornou radiátorovou rúrkou a výtlačnej rúrky - s dolnou rúrkou. Táto schéma bude optimálna na dostatočne dlhých okruhoch v prípade inštalácie 10 alebo viacerých radiátorov. Je potrebné poznamenať, že tepelné straty v rámci takejto schémy spravidla nepresahujú 2%.

Celkovo môžeme povedať, že polypropylénové armatúry a potrubia na vykurovanie sú nielen cenovo dostupné, ale aj vysokokvalitné a spoľahlivé komponenty. Vynikajúca tepelná vodivosť, tepelná odolnosť a dlhá životnosť robia z nich dôstojných konkurentov pre oceľové rúry. A najspoľahlivejšie z predložených typov polymérových výrobkov budú vystužené polypropylénové rúry. Úspešné akvizície!

Nechajte spätnú väzbu

Ako si vybrať najlepšie rúry vyrobené z polypropylénu

Polypropylénové rúry sú považované mnohými za najlepšie. Naozaj majú veľmi dobré technické a prevádzkové vlastnosti: nekorodujú, neovplyvňujú vodu, nemenia zloženie a chuť, dlhú životnosť - až 50 rokov, majú veľmi hladké steny, na ktorých sa nevznikajú zrážky. Vo všeobecnosti je veľa výhod. Zostáva rozhodnúť, ktoré polypropylénové potrubia sú lepšie, a to nie je vôbec jednoduché. Musíme pochopiť niektoré zložitosti.

Rozhodovanie o tom, ktoré polypropylénové rúry sú lepšie, nie je jednoduché.

Čo sú a čo sú lepšie

Štruktúra polypropylénových rúrok pozostáva z troch typov:

  • Jedna vrstva. Steny sú úplne vyrobené z polypropylénu.
  • trojvrstvová:
    • sklolaminátové vlákna vystužené sklenenými vláknami sú utesnené medzi dvoma vrstvami polypropylénu;
    • vystužené fóliou - dizajn je podobný.

Teraz krátko o tom, prečo vystužené polypropylénové rúry. Faktom je, že tento materiál má veľký koeficient tepelnej rozťažnosti. Jeden meter jednovrstvového potrubia pri zahriatí na 100 ° C sa stáva o 150 mm dlhší. To je veľa, hoci ich nikto nezohrieva toľko, ale pri nižších teplotách delta nie je nárast dĺžky o nič menej pôsobivý. Na neutralizáciu tohto javu sú nastavené kompenzačné slučky, ale tento prístup nie vždy zachráni.

Typy kompenzátorov pre polypropylénové rúry

Výrobcovia našli iné riešenie - začali vyrábať viacvrstvové rúry. Medzi dvoma vrstvami čistého propylénu ležali laminátové alebo hliníkové fólie. Tieto materiály nie sú potrebné na posilnenie ani na iné účely, ale len na zníženie tepelného predĺženia. Ak je vrstva skleného vlákna, tepelná rozťažnosť je 4 až 5 krát menej a druhá fólia je 2 krát. Kompenzačné slučky sú stále potrebné, ale sú menej často.

Rúrka vystužená sklenenými vláknami vľavo, pravidelná jednovrstvá vpravo

Prečo vystuženie a sklolaminát a fólia? Bod je v rozsahu prevádzkových teplôt. Tí, ktorí majú sklolaminát, odolávajú teplu až do teploty 90 ° C. To stačí na dodávku teplej vody, ale nie vždy na vykurovanie. V polypropylénových rúrach vystužených fóliou je teplotný rozsah širší - odolávajú strednému ohrevu až na + 95 ° C. To je už dosť pre väčšinu vykurovacích systémov (s výnimkou tých, v ktorých sú kotle na tuhé palivá).

Aké sú CPD rúrky vhodné pre aké systémy?

Na základe všetkého uvedeného je jasné, ktoré polypropylénové rúry sú lepšie pre vykurovacie fólie vystužené, ak sa očakáva vysoká teplota prevádzky systému (od 70 ° C a viac). Pri nízkoteplotných vykurovacích systémoch je možné použiť výrobky vystužené sklenenými vláknami.

Pre dodávky studenej vody sú vhodné všetky potrubia PPR, ale najrozumnejšie riešenie sú bežné jednovrstvové. Stojí to dosť a v tomto prípade tepelná rozťažnosť nie je taká veľká, stačí len malý kompenzátor pre systém zásobovania vodou v priemernom súkromnom dome a v byte s malou dĺžkou systému to nechcú robiť vôbec, alebo skôr to robiť v tvare "T".

Príklad polypropylénovej inštalácie

Pri konštrukcii systému horúcej vody je najlepšie vybrať potrubie z polypropylénu s vystužujúcou vrstvou skleného vlákna. Ich vlastnosti sú tu optimálne, ale môžu byť použité aj s fóliovou vrstvou. Upozorňujeme, že sú potrebné kompenzátory.

Ktorá je jednoduchšia inštalácia

Pri rozhodovaní o tom, ktoré polypropylénové potrubia sú lepšie, dávajte pozor na taký parameter, ako je zložitosť inštalácie. Všetky typy sú spojené zváraním a pre otáčky, vidlice atď. používať príslušenstvo. Samotný proces zvárania je rovnaký pre všetky typy, rozdiel je v tom, že v prípade prítomnosti hliníkovej fólie sa vyžaduje predbežná úprava - je nutné fóliu odstrániť z hĺbky spájky.

Ide o vonkajšie vystuženie polypropylénovej rúry s fóliou.

Vo všeobecnosti je hliníková výstuž dvoch typov - vonkajšia a vnútorná. Vonkajšia vrstva fólie je blízko k vonkajšiemu okraju (1-2 mm), pričom vnútorná vystužujúca vrstva je približne v strede. Ukazuje sa, že sa naleje z dvoch strán s takmer rovnakou polypropylénovou vrstvou. V tomto prípade príprava na zváranie tiež spočíva v odstránení vonkajšej vrstvy propylénu na celú hĺbku zvárania (a tiež na fóliu). Len za týchto podmienok je možné dosiahnuť požadovanú pevnosť švu. Celá táto príprava trvá veľa času, ale najnepríjemnejšia vec je, že ak sa vyskytne chyba, dostaneme veľmi nespoľahlivé spojenie. Najnebezpečnejšou možnosťou je, keď voda pohltí fóliu. V takomto prípade skôr alebo neskôr dôjde k zrúteniu polypropylénu.

Potrebné je zvárať rúry vystužené fóliou správne

Na základe týchto údajov možno dospieť k záveru, že ak to podmienky umožňujú, je lepšie použiť polypropylénové potrubia vystužené jednovrstvovými alebo sklenenými vláknami. Prídavky z hliníkovej výstuže tvrdia, že fólia dodatočne znižuje množstvo vzduchu, ktorý vstupuje do systému cez steny. Avšak fólia je často zhotovená perforovaná a zďaleka nemusí prechádzať plynulým pásom pokrývajúcim celý priemer potrubia. Často má pozdĺžnu medzeru. Koniec koncov, jeho úlohou je znížiť množstvo tepelnej rozťažnosti a dokonca aj pásy stabilnejšieho materiálu zvládnuť túto úlohu.

Výrobcovia vysoko kvalitných polypropylénových rúr

Po rozhodovaní o type potrubia PPR, ktoré potrebujete, musíte sa rozhodnúť, ktorý výrobca je lepší. Úloha nie je jednoduchá, hoci na trhu existujú jasné vedúce postavenie na trhu - Nemci. Je to zvláštne, ale veľmi často sa ukazuje, že nemecké stavebné materiály sú najlepšie a polypropylénové rúry nie sú výnimkou - to sú nemecké výrobky, ktoré vedú k ukazovateľom kvality. Tu je zoznam firiem, ktoré majú veľmi dobrú povesť:

  • (Boehringer). Rúry sú vyrobené z náhodného kopolyméru, takže môžu byť použité na zásobovanie pitnou vodou.

Polypropylénové rúry Banninger (Baringer) majú charakteristickú zelenú farbu

  • Aquatherm (Aquatherm). Táto kampaň sa neustále vyvíja s použitím najnovších materiálov a technológií. V posledných rokoch sa objavila séria zelených rúr - absolútne bezpečná.
  • Wefatherm (Wefaterm). Pod touto značkou vyrábajú novej generácie vystužené fólie. Odlišujú sa tým, že sa nemusia čistiť počas zvárania, čo výrazne urýchľuje a zjednodušuje inštaláciu vykurovacieho systému alebo dodávky teplej vody.

    Ďalšie nemecké polypropylénové potrubia Wefatherm (Wefaterm)

  • Rehau (Rehau). Známa spoločnosť so širokou škálou výrobkov a kvality, ktorá bola v priebehu rokov testovaná.
  • Tu ani nemôžete povedať, že niektoré výrobky sú lepšie, niektoré - horšie. Všetko to isté. Otázkou je, ktorá z firiem je zastúpená vo vašom meste / regióne. Majú len jednu nevýhodu - viac ako slušnú cenu. Niektoré iné nie sú zaznamenané.

    České polypropylénové rúry sú rovnako obľúbené. Z hľadiska kvality sú takmer také dobré ako nemecké, ale sú mierne nižšie ceny. Na trhu sú v podstate dve značky:

    • FV-Plast (PV-vrstva). Pri výrobe sa používa hlavne randomizovaný kopolymér typu 3 (označovaný PPR, doposiaľ je stále najlepší). Výrobky sú vhodné na prepravu vody s teplotou do + 90 ° C, majú dobrú flexibilitu. To vám umožní používať menej kovania, čo znamená, že náklady na potrubie budú nakoniec nižšie (kovania sú drahé).
    • Wavin Ekoplastik (Wayne Ecoplastic). Použite kopolyméry s rôznymi prísadami. Táto kampaň má svoj vlastný "trik" - pri vystužení potrubia sa fólia používa perforovaná. Tým dosiahnete lepšiu priľnavosť všetkých vrstiev.

    Sortiment a účel rúr CPD Wavin Ekoplastik

    Tieto rúry majú tiež dobrú povesť a výborné recenzie. Ak ich máte v obchode, môžete to vziať bez rozmýšľania.

    V strednom cenovom segmente sú umiestnené turecké polypropylénové rúry. Ak koncept "najlepšieho" zahŕňa nie veľmi vysokú cenu, mali by ste vybrať produkty týchto spoločností:

    • Pilsa (Pils). Vytvárajú sa trojvrstvové rúry vystužené sklenenými vláknami. Rozsah - dodávka studenej a teplej vody, systémy vykurovania.
    • TEBO (Tebo). Sortiment konvenčných polypropylénových rúr je tiež vystužený skelnými vláknami a fóliou. Vhodné pre prepravu studených a horúcich kvapalín, plynov.
    • Valtek (Valtek). Pri výrobe sa používa polypropylén PPR-100 s vyššou pevnosťou. K dispozícii je kompletná sada - jednovrstvová, viacvrstvová, vystužená sklolaminátom a masívnou hliníkovou fóliou.
    • Kalde (Calde). Použije sa tretí typ náhodného kopolyméru (PPR), ktorý sa vyznačuje zvýšenou silou a flexibilitou. Na vykurovanie, teplú a studenú vodu je možné použiť kanalizáciu.
    • Vesbo (Vesbo). Táto turecká spoločnosť vyrába jednovrstvové polypropylénové rúry pre studenú a teplú vodu (do 70 ° C), vystužené perforovanou fóliou vhodnou na vykurovanie a teplú vodu.

    Výrobky Vesbo majú dobrú povesť.

  • Firat (Firat). Použitý náhodný kopolymér 3. triedy, ktorý má dnes najlepšie vlastnosti. Vyrábajú sa jednoduché (jednovrstvové) rúry a vystužené (viacvrstvové) rúry.
  • Jakki (Jaco). S dobrou kvalitou výrobkov majú rozumnú cenu. K dispozícii je kompletná sada - jednovrstvová, vystužená sklolaminátom a hliníkovou fóliou.
  • Takmer všetci tureckí výrobcovia polypropylénových rúr pracujú v priemernom cenovom rozpätí. Kvalita výrobkov je dobrá, rozsah je slušný. Ak to finančné prostriedky dovolia, vyberte si od týchto výrobcov. Ak potrebujete ešte viac rozpočtových riešení, pozrite sa na ruských a čínskych výrobcov:

    • Čínske potrubia BLUE OCEAN majú dobrú povesť. Môžu byť bezpečne použité, problémy sa zriedka vyskytujú.
    • Ruská spoločnosť PRO AQUA (Pro Aqua) vyrába sanitárne výrobky z náhodne vyrábaného kopolyméru 3 (PPR). Vyrábajú sa dva typy rúrok - jednovrstvové a vystužené fóliou (masívne vystuženie, šitie na tupo).
    • Spoločnosť Orenburg RVK vyrába polypropylénové rúry v úplnom sortimente - bežné aj vystužené. Za nízku cenu majú normálnu kvalitu. Nie je to nemčina, samozrejme, ale za také peniaze - nie zlé.

  • Heisskraft (Heiskcraft). Táto nemecká spoločnosť spustila dve elektrárne v Rusku - v Petrohrade a Krasnodare. Kvalita produktu je vysoká - Nemci robia vysoké nároky a ceny sú oveľa nižšie ako čisté "Nemci".
  • Ruská spoločnosť Politek (ktorá sa nachádza v moskovskom regióne) vyrába polypropylén na zásobovanie studenou vodou (z PPR-80), ako aj kanalizačné polypropylénové potrubia pre vonkajšie a vnútorné rozvody.
  • Výrobky všetkých týchto značiek sú na trhu už mnoho rokov, firmy majú stabilnú reputáciu. Pravidelne však existujú správy, že niektoré výrobky boli veľmi nízkej kvality. Keď začnú rozumieť, ukáže sa, že bol kúpený falošný. Z množstva falzifikátov, mimochodom, možno merať popularitu jednej alebo druhej značky: veľa falzifikátov je veľmi populárny produkt. Ako sa nesprávne pri nákupe - čítajte ďalej.

    Ako sa nemýliť

    Ak si vyberiete lepšie polypropylénové potrubia pred zakúpením, prejdite na oficiálnu webovú stránku výrobcu. Budete musieť:

    • Nezabudnite, ako vyzerá logo, aké písmo sa používa, aké písmená má, akú farbu sú napísané, koľko veľkých písmen. Vo všeobecnosti sa musíte naučiť logo a jeho písanie. Tí, ktorí robia falzifikáty, v názve konkrétne robia nejaký druh chyby, zmeniť / preskočiť / zdvojnásobiť nejaký list. To sa deje tak, že nie je možné podať sťažnosť - list je iný, iná značka.
    • Ďalej je potrebné preskúmať rozsah, vyberte to, čo chcete kúpiť. Potom starostlivo preskúmajte farbu, označenie miesta. Ak vám obchod ponúka produkt požadovanej kampane inej farby, veľkosti atď. ale na oficiálnych stránkach nie je taká vec - predávajú vám falošný. Je lepšie odísť a hľadať iný obchod.

    Všetky steny musia byť dokonalé.

  • Pred nákupom skontrolujte vzorky produktov. Rúry, tvarovky normálnych firiem majú hladké steny (vonkajšie i vnútorné). Nemali by sa vyskytovať žiadne prívaly, dutiny a iné znaky nekvalitného odliatku.
  • Pozrite sa na rezanú rúrku alebo armatúru. Hrúbka steny by mala byť rovnaká. Ak ide o zosilnený výrobok, potom je výstužný materiál obklopený polypropylénovými krúžkami rovnakej hrúbky. Ak je rozdiel viditeľný dokonca aj "po oku", nemali by ste brať takéto výrobky.
  • Vo všeobecnosti by ste mali mať pozitívny dojem o kvalite výrobkov. Iba ak prešli všetky "testy", môžete si ich kúpiť.

    Ktoré polypropylénové rúry sú pre domáce vykurovanie lepšie?

    Plynovod je jedným z dôležitých prvkov vykurovania súkromného domu. Spoľahlivosť a životnosť celého systému závisí od kvality a vlastností materiálu, z ktorého je vyrobený. Predtým používané oceľové rúry boli ťažké nainštalovať a korodovať. Viac stráviteľný kovový plast má počas montáže dostatočne veľký počet spojov, z ktorých trpí tesnosť takého spojenia.

    Polypropylénové rúry sú zasa moderné materiály, ktoré nemajú chyby svojich prototypov. Uzavretý, šetrný k životnému prostrediu nevyžaduje pri prevádzke systému dodatočné náklady. Zaisťuje vedúce postavenie v oblasti predaja na stavebnom trhu vďaka prijateľnej cene a maximálnemu počtu pozitívnych recenzií spotrebiteľov.

    druh

    Rozsiahly rozsah použitia umožňuje použitie polypropylénu v dodávke teplej a studenej vody, teplých podlahách, na prepravu stlačeného vzduchu a dokonca aj agresívne chemické prostredie. Použitie polypropylénových rúr je však lepšie na vykurovanie vďaka množstvu ich vlastností. Zvláštnosti pri prevádzke vykurovacích systémov z polypropylénových rúrok možno pripísať výraznému rozdielu tlaku v porovnaní s dodávkou vody, silnému ohrevu a sezónnym výkyvom teplôt až prahových hodnôt. Hlavnou zložkou komunikácie je najnovší polypropylénový vzorec - odolný, bezpečný a spoľahlivý materiál, ktorý poskytuje všetky najdôležitejšie vlastnosti.

    Mocný elektromer
    Vyplatí sa za 2 mesiace!

    Technické charakteristiky polypropylénu sú nasledovné:

    • hustota od 0,9 g / cm3;
    • tepelná vodivosť pri 20 ° C - 0,24 W / m ° C;
    • odolnosť voči korózii;
    • teplotný rozsah aplikácie - od 10 do 120 ° C;
    • inertnosť voči chemickým zlúčeninám zásaditého a kyslého charakteru;
    • mrazuvzdornosť - od -5 do 15 ° С;
    • koeficient tepelnej rozťažnosti - 0,15 mm / m * s;
    • teplota topenia: 160-170 ° C;
    • životnosť až 50 rokov.

    Podľa svojich vlastností sú polypropylénové rúry k dispozícii v nasledujúcich typoch:

    1. homogénne - vyrobené z monolitického polypropylénu - sa spravidla používajú iba vo vodovodných systémoch;

    2. Polypropylénové vystužené rúry - majú širší rozsah použitia. Určené ako na zásobovanie vodou, tak aj na podlahové vykurovanie a vykurovanie radiátorov. Táto skutočnosť je vysvetlená skutočnosťou, že keď sa zahrieva, materiál má tendenciu expandovať, čo je pre komunikáciu plné prehýbaniu a úniku. V závislosti od spôsobu spracovania sa rozlišujú tieto typy:

    • vystužená pevnou hliníkovou fóliou - z vonkajšej strany alebo zvnútra, často v strede polypropylénovej vrstvy, je výstužnou spojkou;
    • vystužená perforovaným hliníkovým plechom - sa vykonáva iba na vonkajšej strane výrobku;
    • sklolaminát vystužený v strede;
    • vystužené kompozitným materiálom pozostávajúcim zo zmesi sklenených vlákien a polypropylénu.

    Pri výbere polypropylénových rúrok je potrebné venovať pozornosť priemeru ich prierezu. Dnes sú diaľnice vyrábané vo veľkostiach od 10 do 1200 mm. Parameter sa vyberá individuálne pre každý prípad na základe hydrodynamického výpočtu a funkčného účelu vykurovacieho systému. V tomto prípade je najčastejšie cieľom vybrať minimálnu prípustnú veľkosť.

    Podrobnosti sa môžu líšiť v závislosti od rozsahu štruktúry. Ak ide o priemyselnú alebo verejnú budovu, nainštalujú sa väčšie verzie s rozmermi 200 mm a viac. V súkromnom dome je vhodný priemer 20-35 mm kvôli dostatočnej priepustnosti. Pokiaľ ide o ústredné kúrenie, tu platí minimálna veľkosť 25 mm. Pri autonómnom vykurovaní sa táto hodnota môže mierne líšiť. Pri inštalácii systému vyhrievaných podláh je maximálny povolený priemer 16 mm.

    Kritériá výberu

    Hlavné kritériá výberu vykurovacích prvkov sú: pracovná teplota, tlak, metóda vystuženia, priemer. S druhým je všetko viac či menej jasné. Teraz trochu viac o teplotných podmienkach použitia a menovitom tlaku.

    Rúry na ohrev, prednostne vystužené, musia odolávať tlaku najmenej 2,5 MPa. Najpredávanejšie kategórie sú PN 20 a PN 25. Pracovná teplota je spravidla uvedená pri označovaní komunikácie a mala by byť 90-95 ° C.

    Môžete si zvoliť kvalitné potrubia požadované pre konkrétny vykurovací systém na základe popisu triedy materiálov:

    Maximálna pracovná teplota, ° С

    Pre vysokoteplotné vykurovacie systémy chladiča

    Rúry pre vykurovacie systémy sa vyberajú na základe klimatických podmienok v regióne. Je nepraktické vybrať polypropylén ako hlavný vykurovací prvok pri priemernej dennej zimnej teplote pod -25 ° C. Pri extrémne nízkych teplotách v uliciach, najmä v kombinácii s vysokým tlakom v potrubnej sieti, hrozí riziko prehriatia komunikácie a v dôsledku toho prasknutia. Zriedka, ale napriek tomu prípad vyššej moci.

    Inštalatérske práce: Zaplatíte za vodu až 50% menej, s touto tryskou vodovodnej batérie

    Pokiaľ ide o súkromný dom, kde je teplota elektrickej alebo plynovej chladiacej kvapaliny nastavená manuálne, bude najoptimálnejším riešením nákup polypropylénu. Ako je už známe, iba vystužený polypropylén sa používa na ohrev kvôli nižšiemu koeficientu tepelnej rozťažnosti. Náklady sa mierne líšia v závislosti od spôsobu zosilnenia.

    Avšak pre samoinštaláciu by ste si mali zvoliť pohodlnejšie modely zo sklolaminátu. Pri ich montáži nie je potrebné používať holiaci strojček - stripovací nástroj. Rovnaký variant je v porovnaní so svojimi náprotivkami považovaný za spoľahlivejší, pretože v ňom nie je žiadna adhezívna vrstva, vlákno je prakticky roztavené do polypropylénu, čoho výsledkom je zabránenie možnosti komunikačnej stratifikácie.

    1. Pre vykurovacie systémy súkromného domu sa odporúča používať len vystužené komunikácie. Výstuž zo sklolaminátu alebo hliníka v rôznych kombináciách je rovnako vhodná. Vlákno obsiahnuté v kompozícii zjednodušuje proces spojenia trochu - nevyžaduje predbežné odstránenie.

    2. Predpokladom pre vykurovanie priestoru je zabrániť inštalácii stien medzi steny alebo podlahy. Vždy je potrebné zvážiť minimálnu vzdialenosť od tepelnej rozťažnosti. Rovnaká situácia sa vyskytuje pri inštalácii do podlahy alebo do steny.

    3. V prítomnosti veľkej oblasti dĺžky je potrebné použitie takzvaných kompenzátorov - cievky potrubia alebo konzoly tvaru U, ktoré pri rozširovaní zabraňujú ohýbaniu potrubia. Je dôležité mať na pamäti, že inštalácia takéhoto prvku v ktorejkoľvek časti systému môže byť nebezpečná - je plná zastavenia cirkulácie vody a zlomenia.

    4. Celý proces inštalácie potrubí vyrobený z polypropylénu je k dispozícii pre vlastnú vodivosť. V súkromnom dome je potrebné nielen zvoliť správny priemer, ale aj správne zvládnuť prácu s nástrojmi a dielmi.

    5. Inštalácia sa vykonáva pri teplote okolia nie nižšej ako 5 ° C. Malo by sa predbežne starať o čistenie povrchov pred kontamináciou, neprítomnosťou otvoreného ohňa v blízkosti polypropylénových výrobkov.

    6. Na rezanie používajte špeciálne nožnice. V prípade priamočiarej píly alebo pílovej píly je potrebné starostlivé spracovanie okrajov z ostružinových a polypropylénových triesok.

    7. Na zabezpečenie spoľahlivého spojenia sa používa polyfúzne zváranie polypropylénu s elektrickým zváracím prístrojom. Aby bol šev vysoko kvalitný a homogénny, musí sa horák pred začiatkom práce zahriať na teplotu 2700 ° C.

    Výrobcovia a ceny

    Početné recenzie profesionálov nám umožňujú identifikovať najžiadanejších výrobcov polypropylénových tvaroviek a rúr, ktoré sú zastúpené v zahraničí aj v domácnosti. Podľa recenzií spotrebiteľov zaujíma vedúca pozícia nemecký zákazník, Akwatherm, Wefatherm, Rehau. Ekoplastické české rastliny, FV-Plast. Turecké modely, aj keď majú nižšie náklady, však stále majú právo existovať také značky ako TEBO, Pilsa, Vesbo, Firat, Kalde a Jakko. Čínsky tovar poteší spotrebiteľov pod značkami Blue Ocean a Dizayn. A z domáceho možno spomenúť PRO AQUA, RVK, Heisskraft, Santrade, Politek.

    Na základe preskúmania výrobcov sú nižšie približné maloobchodné ceny pre komunikácie vyrobené z polypropylénu, ktoré je možné zakúpiť v akomkoľvek profesionálnom obchodnom dome.